Tervehdys Jyväskylän Syksyyn 2020 osallistuville Lassi Nummen nimikkoseuran puheenjohtajalta

 

 

Tulisitko virkistymään ja saamaan virikkeitä Jyväskylän Syksyn pariin? Tapahtuma tarjoaa kulttuuria ja keskustelua marraskuun lopulla. Ohjelma päivittyy tapahtuman kotisivulle https://jyvaskylansyksy2020.blogspot.com/ ja Facebook-sivulle, johon tulee lisäksi oma tilaisuustiedote kaikista Syksyn osatilaisuuksista.

 

 

Mikä on Jyväskylän Syksy?

 

Jyväskylän Syksy on uusin kaupungin kulttuurivuodenaika. Kaikille avoimena foorumina se tarjoaa kokoontumisia, keskusteluja ja kirjallisuustapahtumia. Yhdistys ja Jyväskylän Syksy tekevät yhteistyötä kaikkien siihen halukkaitten tahojen kanssa. 

 

Pandemia-aikana voi osallistua etäältä. Tilaisuuksia on eri-ikäisille, ja ne ovat ilmaisia. Esiintyjät ovat kiinnostavia ja asiantuntevia. Tarjolla on tuoreita näkökulmia ja uutta tutkimustietoa. Ote on keskusteleva ja ratkaisukeskeinen.  

 

Tämänvuotinen Jyväskylän Syksyn teema Kulttuuri kannattaa on kaksimerkityksinen. Kulttuurin ja yhteistyön avulla Suomi ja Jyväskylä ovat ennenkin selviytyneet vaikeista jaksoista, niin myös nyt. Se kannattelee, voimauttaa ja antaa yksilön elämälle merkitystä ja rikasta sisältöä. Monessa mielessä kulttuuri kannattaa yksilön ja yhteisön elämässä, ihan taloudellisestikin: se ylläpitää terveyttä ja jaksamista, antaa iloa ja näköaloja.

 

Tapahtuman avaa 21.11. Sirpa Pietikäinen aiheenaan Lassi Nummi ja kulttuuri. Sen jälkeen keskustellaan Arvo Salosta: Jyväskylän yliopistosta tohtoriksi valmistunut Riikka Ylitalo juuri ilmestynyttä Arvo Salo -elämäkertaansa, ja mukana on professori emeritus Juhani Niemi.  Holokaustin päättymisen merkkivuonna pohditaan, miten holokaustia muistetaan tänään. Esiintyjinä ovat aiheesta juuri esikoiskokoelman julkaissut runoilija Timo Suutarinen, tohtorikoulutettava Tiina Kukkonen Jyväskylän yliopistosta, tohtorikoulutettava Michael Jacobs Lapin yliopistosta sekä apulaisprofessori Jan Löfström Turun yliopistosta. Muumien merkkivuonna on lapsille muumiaiheinen tilaisuus, ja muistitietotapahtuma pureutuu ajankohtaiseen teemaan. Etätyöstä keskustellaan omassa tilaisuudessaan. Näistä ja muista tilaisuuksista on tiedot Jyväskylän Syksyn kotisivulla.

 

 

Lassi Nummen nimikkoseuran toiminta


Tervetuloa Lassi Nummen nimikkoseuraan, kirjallisuusyhdistyksen hallitus hyväksyy uusia jäseniä. Seura järjestää kaikille avoimia kulttuuritilaisuuksia ja keskusteluja. Lisäksi se kokoaa julkaisuja.   

 

Jyväskylän Syksyn ja Jyväskylän Kevään järjestää kirjailija Lassi Nummen nimikkoseura. Kirjailijan koulukaupungissa Kuopiossa perustetun yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylä, joka oli Nummelle tärkeä kaupunki. Täällä harjoitetaan aktiivisesti häntä koskevaa tutkimusta, ja hänen säveltäjäveljensä Seppo Nummi perusti tänne Jyväskylän Kesän yhdessä Päivö Oksalan ja Timo Mäkisen kanssa.

 

Toiminta vahvistaa Jyväskylän kirjakaupunki-identiteettiä ja keskittyy paitsi Lassi Nummen tuotantoon, korostaa hänellekin tärkeitä asioita kuten muun muassa kirjallisuudenopetuksen ja -tutkimuksen ja kirjastojen merkitystä. Yhdistys tekee valtakunnallista yhteistyötä kirjallisuuden ja kulttuurin saavutettavuuden hyväksi. Ehtona yhdistyksen perustamiselle Lassi Nummi edellytti siltä laajaa kulttuurityötä, ei vain keskittymistä hänen teoksiinsa ja elämäntyöhönsä. Toiminnassa ovat keskeisiä aiheet, joita Pirkko ja Lassi Nummi pitivät tärkeinä ja joihin he ottivat kantaa.

 

 

Julkaisuja

 

Yhdistyksen viime aikojen julkaisuja voi ostaa nettikaupoista ja kustantajaltamme Athanorilta. Muutamassa vähän vanhemmassa niteessä olivat mukana seuran sisaryhdistykset, kuten Suomen sana ja Keski-Suomen kulttuuriyhdistys.

2020, Puolesta ja vastaan – esseitä kirjoista ja aatteista. Toim. Katriina Kajannes & Matti Kuhna. Athanor

2019, Kirja, muutosvoima. Toim. Katriina Kajannes. Athanor

2018, Muisti ja uni kirjallisuudessa. Toim. Katriina Kajannes. Acta Semiotica Fennica, Suomen Semiotiikan Seura

2018, Missä mennään. Toim. Katriina Kajannes. Athanor

2017, Kirjailijapuheenvuoroja. Toim. Antti Kajannes & Katriina Kajannes. Athanor

2016, Liekkiportti - esseitä Lassi Nummen tuotannosta. Toim. Katriina Kajannes. Athanor

2012, Elämä, kyllä – luemme Lassi Nummea. Toim. Katriina Kajannes & Mikko Turunen.  Kustannusosakeyhtiö Hai

2011, Ymmärrys hoi! Kirja, läppäri ja muuttuva oppiminen. Toim. Kimmo Suomi & Katriina Kajannes. Kustannusosakeyhtiö Hai

2011, Itä meissä – artikkeleita ortodoksisesta kulttuurista ja suomalais-venäläisestä vuorovaikutuksesta. Toim. Katriina Kajannes. Kustannusosakeyhtiö Hai  

2008, Mutta kun olen runoniekkajuhlakirja 80-vuotiaalle Lassi Nummelle. Toim. Katriina Kajannes. Ilias  


Jyväskylässä 3. marraskuuta 2020 

yhteistyöterveisin 

Katriina Kajannes